• Misionāru Ziemassvētki: 2. stunda Indija (Svētku idejas)


    • Autors: Daina Vekmane
      Galvenā doma: 4 Ziemassvētku mēneša stundas par to, kā Ziemassvētkus svin citur pasaulē. Stundas ar "misijas piesitienu", ja vēlies, lai bērni šajos Ziemassvētkos uzzina un lūdz par bērniem citās pasaules valstīs.
       
      Vispārējās dekorācijas Ziemassvētku mēnesim:
      • globusi
      • Pasaules karte ar uzrakstu "Prieks pasaulei, tas Kungs ir klāt"
      • dāvaniņas, kuras iesaiņotas kartē (karte ir iesaiņojamais papīrs) zem eglītes.
      2. stunda- Indija
      Dziesmas slavēšanas laikam:
      Tharangal Niranira Aayi ninnu http://www.youtube.com/watch?v=pvp5ivs2e9E 


      Reālais fakts par Indiju:
       
      Indijā dzīvo tikai 2.3% kristiešu. Pārējie cilvēki tic citām ticībām. Bet ar visu to Indijā ir ap 25 miljoniem kristiešu, jo tur dzīvo apmēram 1 biljons cilvēku. Lielākā daļa indiešu, kuri ir kristieši, pieder pie katoļiem.
      Ziemassvētku mesa ir ļoti īpašs Ziemassvētku vakara pasākums. Visa ģimene dodas uz baznīcu. Pēc dievkalpojuma ir klāts galds ar visdažādākajiem kārumiem. Lielākoties visi ēdieni ir ar kariju (garšvielu – var atnest uz svētdienas skolu un parādīt, ļaut pasmaržot). Tāpat arī šajā laikā apmainās ar dāvaniņām.
      Visbiežāk Ziemassvētkos indieši ēd ceptu pīli, reizēm cūkgaļu vai maltās gaļas pīrāgus. Bet gandrīz vienmēr uz galda ir arī “appams” pankūkas (gatavotas no rīsu miltiem un kokosrieksta), kuras ēd kopā ar “mutton” sautējumu. (receptes pankūkām un sautējumam skatīt zemāk).
      Baznīcas Ziemassvētku vakarā ir izrotātas ar Ziemassvētku zvaigznēm (ziediem) un svecēm.
      Indijā runā dažādās valodās. Viena no tām ir Hindi un Urdu, kurās Priecīgus Ziemassvētkus novēl šādi: “Bade Din ki Mubarak!”
      Indijā nav tik pierastās un tradicionālās Ziemassvētku eglītes. Šeit Ziemassvētkos izrotā mango koku vai banānu palmu. Reizēm cilvēki izrotā savas mājas ar mango lapām.
      Indijas Dienvidos cilvēki bieži vien uz mājas jumta noliek māla svečturi ar aizdegtu sveci, lai parādītu saviem kaimiņiem, ka Jēzus ir Pasaules Gaisma.
      Kristieši bieži vien galvenās ieejas logā uzstāda Ziemassvētku stāsta ainavu. Starp citu tā ir kā sacensība viņu starpā – kurš uztaisīs labāko Ziemassvētku stāsta ainavu. Tāpat ģimenes izrotā ejas starp mājām (tuneļus) ar milzīgiem papīra lukturiem -zvaigžņu formā – un izskatās tā, it kā tu ietu cauri zvaigžnotām debesīm. Arī pie mājas tiek piekārta liela zvaigzne.
      Katrā namā arī sarūpē saldumiņus negaidītiem ciemiņiem.
      Ziemeļrietumu Indijā visas Ziemassvētku nedēļas garumā, katru vakaru, indieši iet pa ielām un dzied savas Ziemassvētku dziesmas. Viņi to dara visu nakti! Viņi iet uz apkārtējiem ciemiem, dziedādami un stāstīdami patieso Ziemassvētku stāstu.
      Arī Indijā atnāk Ziemassvētku salatētis. Viņš izdala dāvanas, sēžot zirga iejūgtos ratos. Indijā viņu pazīst kā “Ziemassvētku Baba”. 

      Rokdarbs:
      Uzaicini kādu, kurš prot liet sveces un kopīgi lejiet sveces. Var arī pagatavot māla svečturus.

      Priekšmetstunda: Stāsts par svecēm 
      Nepieciešams: svece 
      Lai gan lielākoties visur Ziemassvētkos tiek iedegtas sveces, neviens tā īsti nezina, kur un kā iesākās šī tradīcija.
      Viens no senākajiem, pierakstītajiem gadījumiem, kad tikusi izmantota svece, ir aprakstīts jau Viduslaikos. Tolaik liela svece tika izmantota, lai simbolizētu Betlēmes zvaigzni.
      Kristieši arī Jēzu sauc par “Pasaules Gaismu”, arī tāpēc aizdedzam sveci kā simbolu gaismai. Sveces tiek iedegtas arī ebreju ziemas festivālā “Hannukah”, par kuru iespējams uzzināsiet vairāk nākamajās Ziemassvētku stundās.
      Droši vien vispopulārākais ir sveču gaismā dziedāto Ziemassvētku dziesmu dievkalpojums. Šādā dievkalpojumā visi aizdedz sveces un dzied Ziemassvētku dziesmas tikai sveču gaismā.
      Vai tu zināji, ka pirms tika izgudrots drošāks veids- Ziemassvētku lampiņas – sveces iededza Ziemassvētku eglītē?
      Ķīnas kristieši izmanto papīra lukturīšus, lai izrotātu savas Ziemassvētku eglītes. Un tu jau uzzināji, ka Indijā sveces like māla lukturīšos un novieto uz mājas jumta tā, lai visi redz. Tas ir simbols tam, ka Jēzus ir Pasaules Gaisma.

      Indiešu virtuve: 
      Appam pankūkas
      (Sanāks 10- 15 pankūkas)

      Sastāvdaļas: 1 ½ krūzes nevārītu rīsu (chawdal) 1 kokosrieksts 2 tējk. cukura 1/3 krūzes tvaicētu rīsu ½ tējk. sausā rauga eļļa cepšanai sāls pēc garšas
      Pagatavošana:
      1. Noskalo un uzbriedina rīsus 6 stundas.
      2. Sasmalcina kokosriekstu, pievieno 2 krūzes ūdens un nokāš, lai iegūtu kokosriekstu pienu.
      3. Nevārītos, bet uzbriedinātos rīsus kopā ar tvaicētajiem rīsiem nelielā kokosriekstu piena daudzumā samaļ.
      4. Izņem no virtuves kombaina vai gaļasmašīnas un pievieno nedaudz cukura, atlikušo kokosriekstu pienu un sāli.
      5. Sauso raugu samaisa ar nedaudz silta ūdens un iemaisa rīsu masā. Visu ļoti labi samaisa. Mīklai vajadzētu būt kā biezajām pankūkām – līstoša, bet pabieza.
      6. Atstāj uz 2 -3 stundām.
      7. Vienu pavarnīcu ielej katlā (tava) ar augstākām malām. Viegli rotē “tava” uz uguns tā, lai vidū būtu biezāka mīklas kārta un malās plānāka.
      8. Uzliek vāku un cep 1 minūti. Vidus daļa būs biezāka, mīkstāka. Ārmalas – kraukšķīgas un plānas.
      9. Atkārto cepšanas procesu ar atlikušo mīklu.
      10. Pasniedz karstas ar mutton sautējumu.

      Mutton sautējums
      Sagatavošana: 15 min. 
      Cepšana: 1st 45 min. 
      Kopā vajadzēs: 2 stundas 
      Sanāks 4- 6 porcijām

      Sastāvdaļas: 
      0,5 kg jēra gaļas, 
      sagrieztas 5 cm mazos gabaliņos 
      Kosher sāls un svaigi samalti pipari 
      2 ēdk. miltu 
      1 ēdk. eļļas 
      6 krūzes vistas buljona 
      2 seleriju kāti, sagriezti 2,5 cm gabaliņos 
      1 vidējs, salds sīpols, sagriezts 2,5 cm gabaliņos 
      ¼ krūzes ketčupa 
      125 gr. sagrieztu zaļo pupiņu, sagrieztas 2,5 cm gabaliņos 
      1 liels kartupelis, sagriezts 2,5 cm gabaliņos 
      1 mazs rācenis, sagriezts 2,5 cm gabaliņos 
      2 vidēji burkāni, sagriezti 2,5 cm gabaliņos

      Pagatavošana:
      1. Gaļu sasāla un sapiparo. Pēc tam apber ar miltiem.
      2. Smagā, lielā pīlē (kur iederēsies visas sastāvdaļas) sakarsē eļļu. Ātri apbrūnina plānā kārtā gaļu, uzmanies, lai tā nav pārāk daudz apbrūnināta. Pievieno vistas buljonu, seleriju, sīpolu un ketčupu. Visu samaisa.
      3. Uzvāra, pēc tam uz lēnas uguns tvaicē 1 stundu (aizvākotu).
      4. Kad izsautēta gaļa, pievieno zaļās pupiņas, kartupeli, rāceni un burkānus. Visu samaisa.
      5. Vēlreiz visu uzvāra un tvaicē līdz dārzeņi mīksti, aptuveni vēl 30 min. Pēc tam nogaršo un papildina ar sāli un pipariem pēc vajadzības.

      Bībeles teksts: Jāņa ev. 8:12 Jēzus ir Pasaules Gaisma. Un Viņa gaisma dzīvo katrā no mums. Nebaidies stāstīt visiem, ka Jēzus dzīvo tevī!